zaterdag 20 februari 2016

Kanelbulle: recept

Voor 1 keer alleen in het Nederlands...

For once only in Dutch...
Kanelbulle, het recept.


Benodigdheden:

150 gr boter
50 gram verse gist, ook bekend als koningsgist. De pakjes komen meestal in 42 gram, maar je hebt echt 50 gram nodig
5 dl melk
een halve koffielepel zout
1 dl suiker
800 gram witte bloem (niet zelfrijzend of met bakpoeder in, dus gewone bloem)

1 losgeklopt ei (om te bestrijken)
parelsuiker

Dit is voor de koekjes. Eigenlijk is dit een soort van zoet sandwichdeeg.

Voor de vulling heb je nodig:

150 gr boter
1 dl suiker
2 soeplepels kaneel


Het deeg maak je zo:

Verwarm de melk tot 37 graden. Je kan met een thermometer werken of gewoon je vinger er in stoppen en voelen hoe warm de melk is. (zo heb ik et gedaan) Verkruimel de gist in een kom en giet de melk erover en roer tot de gist is opgelost. Doe de boter in stukjes en voeg toe. Hierna voeg je de suiker en het zout toe. Doe de bloem voorzichtig er bij en start met kneden. (met de hand of met deeghaken). Kneed et het deeg tot het glad is. Dan doe je een handdoek over de kom en laat dit 30 minuten rijzen. Ondertussen kan je de vulling maken.

Voor de vulling laat je de boter smelten. Blijf roeren zodat ze niet verkleurd. Haal van het vuur. Voeg de suiker toe en de kaneel en blijf roeren. Laat rusten. Het moet bijna hard zijn, dus niet meer vloeibaar.

Verder met het deeg. Strooi bloem op je werkoppervlak en kneed het deeg opnieuw. Verdeel het deeg in stukken en rol open op de tafel. Ik heb kleine bullar gemaakt, maar je kan ook grote maken. Neem de suiker/kaneelmengeling en strijk over het volledige stuk uitgerold deeg. Rol het deeg op en snij stukjes van het deeg. Je krijgt dan mooie rondjes. Leg deze op een bakplaat met bakpapier, met de gesneden kant op de bakplaat.

Leg opnieuw een handdoek over de bakplaat en laat 40 rijzen. Verwarm de oven op 225 graden. Na het rijzen neem je het losgeklopt ei en een borsteltje en strijk je de bovenkant in met ei. Bestrooi met parelsuiker. 

Zet in de oven voor ongeveer 5 a 10 minuten. Blijf er zeker bij, want ze bakken heel erg snel. Van zodra ze een mooie bruine kleur hebben zijn ze klaar. De mijne op de foto zijn iets te donker, maar daarom zeker niet slecht.

Laten afkoelen en smakelijk :)

Groetjes, Babs4 opmerkingen:

Madammeke Ongeduld zei

ga dit eens proberen

Natascha Kooijman zei

Dank je wel Babs.
Ik ga het kopieren en opslaan en dan ga ik het in de loop van de tijd eens proberen.
Lijkt me ERRUG lekker....
Bedankt voor je geduld.
Groetjes, Natascha

Natascha Kooijman zei

Even nog een gek vraagje...
Normaal gesproken gaat suiker per grammen.
Klopt het dat het hier per deciliter gaat?
Sorry dat ik het even vraag, maar ik ga het zelf met sucralose maken en dan is de verhouding van de suiker erg belangrijk.

zenuwpees zei

Ziet er lekker uit